Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2007 16:03 - Франция като почетен гражданин на България
Автор: vworld Категория: Политика   
Прочетен: 400 Коментари: 0 Гласове:
0Почти всичко което можеше да се каже и напише по темата Либия днес бе казано и написано. Най-интересните въпроси останаха за съжаление с отговори в сферата на догатките и холивудските сюжети (като например ядрената технология разменена от Саркози за живота на сестрите :). Човек трудно може да добави нещо по основните сюжетни линии. Все пак, остана един малък коментар, който според мен поне си струва да се направи. Докато всички се бяха вторачили в ПР-а, който Саркози си прави vis-a-vis Либия и френското обществено мнение поради ниско национално самочувствие или недоглеждане изпуснахме едно съществено следствие от неговата активна роля - а именно реабилитирането на Франция пред нашето собствено обществено мнение.

Може би си спомняте усилията на Митеран, чрез едно посещение в България през 89 и подкрепа на тогавашните "дисиденти", да даде френски привкус на интелектуалния пейзаж в страната. Тези усилия бяха бързо осмехотворени от престараването на Ж. Желев в обявяването ни за франкофонска нация, което като маргинален сюжет се появяваше в медиите допреди скоро. Всъщност интелектуалците така и не станаха франкофони. Може би заради повечето възможности за стипендии от англоезични институции отколкото за друго. Все пак франкофонската игра се превърна в шегата на квартала, а това отнема сериозност от едни иначе сериозни усилия за културно влияние. 

След това имаше едно изпускане на нерви на френски посланник по повод прекалената радост на българите от футболната им победата през 95. То лошо съвпадна с драмата с визите, драма която намери и своите конкретни лица в корупционните скандали около френското посолство, които няколко години по-късно избиха с огромна сила. Тук тълпата беше загубена за Франция.

Агресивната реакция срещу ролята на "Нова Европа" в иракската криза също не можа да спечели анти-американски настроените българи за френската кауза. Тя се появи някак грубо и от позицията на силата в логиката на преговорите за членство в ЕС на страната ни. Преговори, в които Франция вече беше компроментирана от упоритата теза, че е основен противник на ядрената ни енергетика, поради финансовите си интереси в централата Негру Вода в Румъния. Тук политическия елит беше загубен.

Като членка на ЕС България може да участва реално с гласовете си в Съвета в различните тематични коалиции, в които почти винаги шумната Франция е страна. Това е реален ресурс, може би не по-малко значим от нефта и инфраструктурата на Либия.

Едно от съобщенията, които чухме днес бе за визитата на Саркози през септември. Месец преди изборите всеки нормален политик ще иска да се снима с него и ще иска да разкаже за това колко му е близък. Този про-френски политически конснсус ще бъде мултиплициран и от медиите, далеч извън контекста на тази визита.

Идея нямам каква е реалната роля на Саркози за освобождаването на медиците. Предполагам че ще остане спорна, като например ролята на Де Гол в освобождаването на Париж. Това което мога да коментирам са видимите й следствия, а те са, че за добро или лошо вече имаме още един приятел - Франция.
Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vworld
Категория: Политика
Прочетен: 26397
Постинги: 27
Коментари: 20
Гласове: 64
Архив